I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Layan

Sunday, April 4, 2021

 Bismillah

Lama jugak aku kehilangan idea untuk update blog ni
Maklumlah tak tahu dah nak kongsikan apa
Same old, same old, and everyday feels like Sunday

Before this, I've shared some French songs that I've listened to
Guess what?
This time around, I'm into Turkish songs
Entah macam manalah kan randomly boleh layan lagu Turki
But then, there's no right or wrong in that


These are my most listened Turkish songs at the moment
Mostly bergenre yang layan perasaan, boleh dikatakan jiwang
At first aku dengar walaupun tak faham, I was like ...
"Awwhh, sedihnya lagu ni."
And when I looked up for the lyrics, it is sad!

Baiklah (ceh, macam bagi speech pulak)
The first song is "Sen Beni Güzel Hatırla" by Hande Mehan
Which means "You Remember Me Well" (direct translate)
Perhaps it can also be translated as "You Are My Beautiful Memories"
This song was released in 2018, ah tak kisahlah
If you wanna listen to it, do click the video below
Bear in mind, the translations might not 100% correct
So faham-faham sendiri je lah 


My favorite part for this song of course lah chorus part
Dekat chorus tu lah part paling menusuk (bagi akulah kan)
Kalau dah jiwang tu, bahasa apa pun auto faham HAHAHAHA

The next song is a song that I think quite famous old song over there
Because originally this song was sang by Ayten Alpman (1929-2012)
Beliau terkenal tahun 70-an, so mungkin level Sharifah Aini gitulah kalau dekat Malaysia
Lagu ni asalnya kedengaran macam zaman arwah Sudirman pun ada juga
But this guy, Can Oflaz berjaya buat lagu versi beliau terngiang-ngiang kat telinga aku
Tajuknya adalah "Ben Varim"
Enjoy! 


This song punya sadness tak sesedih lagu "Sen Beni Güzel Hatırla"
Tapi part chorus tu laa yang buat aku mencari-cari lagu ni
Nasib jumpa, kalau tidak memang termimpi-mimpilah jawabnya

Next song with "Kusura Bakma" as it's title
Nyanyian Tuğkan, tahun 2020 
For me lah kan, lagu ni sesuai untuk orang yang masih belum move on
Sedih tapi dia tak dapat buat apa


"I'm sorry, I couldn't forget you" - itulah chorus dia
Lagu yang simple tapi membuai perasaan aku lah kann
Tak tahulah kalau korang layan ke tak lagu macam ni

Last but not least, lagu yang agak puitis bagi aku
Tapi lagu ni paling latest antara semua lagu
Baru keluar bulan Februari hari tu
"Uzaklara Savrulalım" nyanyian Perdenin Ardındakiler dan Mark Eliyahu 
Rasanya yang nyanyi tu Perdenin Ardındakiler
Sebab aku dengar suara perempuan the whole song


Muzik pembukaan dia pun dah sedih 
Tengok lirik, lagilah sedih
I don't know about you guys
But I'm into the lyrics and looking for extra feeling to feel the song through that lyrics

Lirik lagu Turki ni tak susah nak baca macam lagu Perancis hari tu
Well, tulisan both countries sama pelik
But at least Turki punya pronunciation tak complicated macam Perancis
Macam mana dieja, macam tu lah sebutan
Cuma berbeza sikit je dengan bahasa Melayu

Kalau bahasa Perancis tu, adehhh 
Croissant pun bukan kroi-san tapi kwa-sahn (betul ke eh?)
Ataupun paling senang, sebut je ko-song sukati ku mpun 
Hahaha tiber bukak kelas bahasa Perancis apsal ><

Entry ni memang nak berkisah tentang lagu yang aku layang lately
Walaupun hari tu aku try main Receiptify macam member aku dekat Twitter
Kalau korang pendengar Spotify macam aku
Bolehlah try tengok lagu apa yang selalu sangat korang dengar tu dalam bentuk resit

 So this is my receipt for all time listening songs


Penuh dengan Hafiz Hamidun punya zikir terapi
But that's because I'm playing that as lullabies for my nephew
Tak apa, hujung tahun kita tengok apa yang Spotify wrapped kan

Oh ya, kalau rajin jawab lah kuiz Whisperify aku 
Saja suka-suka nak test kenal ke tidak muzik sendiri ehehehe

Okey, itu saja untuk hari ni
Jumpa lagi masa lain
Phir milenge, chalte chalte
Wassalam 

Comments