I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Sunday, January 31, 2021

Merenung Nasib




bismillah

Januari bakal melabuhkan tirainya
tapi sejujurnya, aku rasa macam baru nak tahun baru
mungkin kalender aku bermula pada Februari
seiring dengan Tahun Baru Cina 
kah!

well, seperti tajuk entri kali ni, aku rasa ramai jugak yang merenung nasib macam aku 
dalam sedar tak sedar, kadang kita "ter"mengeluh bila mengenang nasib diri
dan aku tadi terfikir, maybe the grass is greener on the other side because maybe it's a plastic grass
no wonder it's always green
tapi kita kena sedar jugak hakikat yang tak semua orang dapat that green grass
puih, apa aku merepek ni 

memandangkan otak aku ni suka melalut berfikir entah ke mana
jadi aku terfikir tentang sesuatu yang disebabkan kekanda aku menonton filem "Sightless
kita yang memang dilahirkan sempurna, cukup sifat ni mungkin seandainya ALLAH takdirkan kita tiba-tiba buta ke tiba-tiba cacat ke
agak-agak masa tu iman kita ke mana?
rasa-rasa boleh tak kita terima hakikat yang kita dah hilang salah satu nikmat yang selama ni we took for granted?

tapi pada aku
mereka yang ALLAH takdirkan untuk tidak mempunyai sifat yang sempurna
mungkin itu cara ALLAH nak uji iman mereka
kita yang sempurna ni pun 
kalau orang ejek gagap, juling, pun kita rasa nak nangis sangat-sangat 
bayangkan orang yang memang sejak lahir buta, atau pekak, atau bisu
mereka tak ada pilihan

bila dah bab merenung nasib ni 
aku dan "what ifs" takkan ada penghujungnya
and sometimes I wish that I can turn back the time
I want to go back to the time where I should've stood up for myself
a crucial time for me to choose where should I pave my path of life
and start questioning people around me like normal kids would do
because back in the days, I wasn't able to do so 
all the "should have", "would have", "supposedly this", "supposedly that", and everything in between
I should have total control of my own life

dah umur macam ni baru nak question diri sendiri
kenapa tak betul-betul plan what kind of life I want to live?
kenapa bukan begitu?
kenapa harus begini?
and sometimes, part of me terkilan kenapa my parents ignored the fact that I can read and write really well compared to kids my age

I didn't attend kindergarten but home schooling with my sisters, we learn to read through Bacalah Anakku
as for me, I like to read newspapers
hampar surat khabar dekat lantai, haa bacalah dari sudut atas paling kiri sampailah sudut kanan paling bawah
iklan pun aku baca hahaha
aside from reading, we learn to write too
habis buku resipi mak aku diconteng entah apa-apa
we also learn to listen and speak through casette 
aku tak ingat apa nama buku + kaset tu 
tapi ni more to English pronouciation etc, etc
**eh sorry tertikam belakang pulak 

hmmmm.. I wish that time machine really exist
I really want to go back in time
and maybe I could grow few cm taller
and enroll myself to some army thingy 
God, I wish that I can take control of my life as early as I can 
because no one is living my life other than me
and now, aku hanya mampu merenung nasib

soal syukur atau tidak tu, entahlah 
tapi kalau ditanya, redha atau tidak
obviously HAHAHAHAHA 
if and only if 
hmmmmmmmmm...

baiklah, sampai disini saja
semoga yang menulis ni boleh jadi rakyat Norway, or Swiss, or Sweden lagi setahun dua
AAMIIN!
Je veux aller loin d'ici
phir milenge chalte chalte
ampun maaf dunia akhirat 

Monday, January 4, 2021

2021



bismilllah
so it's 2021 now
inilah yang dikatakan "pejam celik pejam celik" rupanya
sedar tak sedar semua dah meningkat usia
semua sedang mengejar apa yang diimpikan
ada yang dah dapat dah pun
ada juga yang masih terkial-kial
tak dinafikan ada juga yang masih tertanya-tanya
masih teraba-raba tentang jalan hidup sendiri
akulah tu

pernah cakap dekat diri sendiri
"don't just merely exist, live the life to the fullest"
hmmm... nak buat macam mana kan dengan keadaan sekarang
2020 was very short
it goes like shhhhuuussshh
January, February, March, then lockdown, accident, December
and now it's 2021 already
like what the hell was happening yesterday??

siapa je lah boleh bayangkan 2020 akan jadi sebegitu singkat
gila tak gila kann
ramai yang jadi korban 
dan hari ni baru hari keempat dalam tahun 2021
macam-macam dah jadi
mungkin petanda dunia akan berakhir
siapa tahu?

dan secara randomnya mengingatkan aku 
pada bait lirik yang pernah menjadi siulan aku suatu ketika dahulu
"di padang mahsyar dibiar beratus tahun
didalam keadaan tidak berpakaian
matahari diatas ubun amat panas
tiada siapa yang menolong
masing-masing jaga diri sendiri
akhir sekali meniti siratul mustaqim
kemudian berguguranlah ke dalam api
di dalam neraka nanti kekal abadi
tidak diukur oleh masa lagi"

membuatkan aku terfikir
dunia ni memang sekejap sangat 
kita rasa lama sebab kita kena usahakan 
usahakan bekalan untuk ke sana
ibarat memasak bekal untuk bawa ke sekolah/tempat kerja
lama betul nak sediakan bahan untuk memasak
kena masak lagi, payah benar
tapi bila dah makan, kita lupa susah payah masa memasak tadi
dan selepas kehidupan di dunia ni
semuanya unlimited
macam seronok, bukan?
nikmat unlimited, seksa pun sama unlimited
jadinya harga untuk nikmat unlimited ni susah nak digambarkan
kita sendiri tak tahu berapa kena bayar

aku tak adalah nak berlakon baik
tapi ALHAMDULILLAH, ALLAH Maha Baik
DIA tutup semua tu daripada alam nyata ni
jadi aku kenalah simpan aib diri sendiri sebab semua tu antara aku dengan DIA
tak guna jugak aku nak jadi cool sebab banyak dosa
memalukan diri sendiri
at least bila aku merenung nasib diri
masih ada rupanya side baik yang aku boleh polish

kalau dulu nak sangat mati cepat
supaya tak bebankan sesiapa
aku selalu lupa bahawasanya orang baik selalu mati awal
mungkin aku tak cukup baik
atau mungkin amalan aku belum cukup
atau mungkin dosa aku banyak yang belum terampun
sebab tu panjang umur

tapi nak jadi baik tu ALLAH je tahu betapa penatnya
maafkan orang walaupun itu bukan salah kita
fikirkan yang baik-baik tentang semua orang walau apa pun yang dia dah buat pada kita
bantu orang tanpa mengharapkan balasan
jaga hati orang walaupun kita sentiasa terluka
gembirkan orang sedangkan kita sendiri berduka
redha dengan apa yang berlaku walaupun rasa dunia ni tak adil
bersyukur apa adanya tanpa melihat orang yang lebih bernasib baik
diamkan apa jua kesalahan orang pada kita
doakan kebaikan untuk semua 
and the list goes on

nak jadi baik, sebaik-baik manusia tu sangat berliku perjalanannya
ada je yang tak suka
ada je yang terus melukai
pendek kata, air mata je peneman setia
**sebab aku taip semua benda tu pun dah rasa nak nangis
seriously, nak jadi baik tu perlu sabar, sabar dan sabar
lepas sabar, diam, diam dan diam
terus tersenyum, senyum dan senyum 
tak kisahlah how bad your day was
rasa nak menangis ke apa, semuanya hamburkan dalam sujud
jangan lupa, istiqamah buat semua benda tu
niatkan kerana ALLAH, untuk ALLAH, demi ALLAH
dan mungkin lepas semua tu
barulah kau boleh mati dengan aman
aamiin, inshaa ALLAH

I don't know much about being a good person
sebab aku tak rasa aku baik
aku masih juga manusia biasa
tapi tu laa kan
sisi jahat aku yang seringkali aku pertontonkan membuatkan orang ingat aku ni jahat
jahat yang orang tak berani nak minta tolong
orang tak berani nak say "no"
orang bercakap belakang aku kalau dia tak puas hati dengan aku
orang lebih suka kalau I'm not around
that kind of jahat

dan aku selalu berharap
aku dapat ke suatu tempat dimana tak ada siapa kenal
aku boleh bukak buku baru
live as another person
tak kisahlah tukar nama ke apa
but as a good person in everyone's lives 
sebab somehow bila aku cuba jadi baik 
dengan orang-orang yang dah kenal aku
kebanyakannya ingat aku berubah sebab something happened
or mungkin aku ada misi di sebalik tu
how would I know?
because I heard them talking about me

entahlah kan
semoga dalam tahun ni
aku dapat mulakan hidup baru
di tempat baru
sebagai orang baru
inshaa ALLAH
aamiin

aku dah puas hidup dalam bayang ketakutan
fear of the unknown
so let's try to change
hopefully this year will be better than last year
aamiin!