I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Wednesday, May 26, 2021

Eurovision Song Contest 2021

 

Bismillah
Excuse my super excited mood for updating this non-essential news here
But since this is my page, so I just want to share things that makes me happy and excited
C'est la vie!

Alhamdulillah, berakhirlah sudah Eurovision Song Contest 2021 yang berlangsung di Rotterdam, Netherlands pada Ahad lepas (23 Mei)
Well, walaupun aku bukanlah warga Eropah tapi tak apalah kan aku support industri muzik dorang
If you guys are interested to watch the whole grand final show, do watch it 
Almost 4 hours but it'll worth it
Or maybe you can skip some country, you know what I mean
Spoiler alert, I'll reveal the winner if you continue reading 
Don't say I didn't warn you :P

Eurovision Song Contest 2021 Grand Final

Actually, I'm kinda disappointed because some of my favourites didn't make it till the grand final
Like Amnesia from Romania was one of my fav

Amnesia by Roxen (Romania)

Maybe her live performance wasn't that great
And she didn't get enough votes to make it through to the final
Okay, moving on

My other favourite song was Voila by Barbara Pravi from France
This one made it to the final 
And kinda gave me hope for winning the competition
It was tough to compete with my other favourite song from Switzerland 

Voila by Barbara Pravi (France)

Her live performance was great, I must say
Even without some fancy clothes on her or any acrobatic dancers or fancy backlight 
She is enough by herself

Okay next up, my other favourite
From Switzerland, we have Gjon's Tears with his song Tout l'Univers

Tout l'Univers by Gjon's Tears (Switzerland)

Banyak je lagi lagu lain yang aku suka
Tapi lagu dorang macam basic sangat 
Yang aku perasan, kebanyakan lagu yang join contest ni bergenre sama
Tak pop, mesti ballad
Ada je yang gila sikit bawak masuk lagu rock macam Finland 
Tapi lirik dorang tak cukup kuat, bagi akulah kan
Agak repetitive dan live performance dorang pun agak lemau
Ni aku selitkan muzik video kalau nak dengarlah

Dark Side by Blind Channel (Finland)

Finland, Italy, Ukraine je lah kut yang gila sikit bawak genre yang lain dari yang lain
Masa reveal public voting, fuhh memang kaw-kaw lah dorang naik
Switzerland yang dah dapat banyak markah dari undian juri tiba-tiba boleh jatuh 
Lagu gila dari Ukraine pun boleh tahan jugak
Gila tak layan hahahaha

Shum by Go_A (Ukraine)

Ni kalau buat alarm pagi-pagi ni memang bikin otak tingtong
Banyak kali dengar dah macam bunyi ayam berkokok pun ada 
Hahahaha harap tak adalah orang Ukraine yang baca benda ni
I loved this song and it was different from the others

Baiklah, beralih kepada pemenang ESC 2021 ni
Tak lain dan tak bukan adalah Itali! 
Dengan lagunya yang bertemakan rock-and-roll, kinda punk-rock pun ada jugak
They got the highest public votes compared to the others 
318 votes from public and that votes helped them wins Eurovision Song Contest 2021

Zitti e buoni by Måneskin (Italy)

Live performance dorang pun tak menghampakan
Gila pun gila, but it worth it
Although ada false claims about David Damiano (lead vocal) with cocaine
Good thing is, that was not true
Tapi aku wonder jugak, kalau betul, maksudnya France lah menang, kan?


Tapi tak apalah kalau Barbara Pravi tak menang pun
Dia dah dapat Artistic Award and Press Award dah pun 
Lagu dia pun aku rasa boleh letups lepas ni
Macam lagu Arcade tu lah
Duncan Laurence kan bertanding dalam ESC 2019 dan menang dengan lagunya, Arcade
Sampai sekarang lagu tu masih berputar di radio

Oh ya, masa aku tengok the whole show
I was kinda starstruck at minute 3:03:13
Damn son, that guy was so fine 
Hahahahahaha mungkin tipikal lelaki dekat sana
Tapi well, at least he's that good looking lah jugak pada mata aku
So here's that guy


Aku punyalah rewind berkali-kali sebab nak dengar elok-elok nama dia
Lepas tu rewind lagi untuk tersengih-sengih sendiri tengok ciptaan Tuhan
Rewind lagi balik untuk hadam apa dia cakap
Rewind lagi untuk sync semua maklumat tu
Hahahaha aku rasa cam bengong kejap sebab tiba-tiba tersengih-sengih 
Sambil menaip ni pun aku tersengih-sengih lagi 
Sebab fuhhh, lama dah tak tengok that kind of good looking guy
Semadi jak jaoh eh, kelaklah pindah Eropah
Bersepah muka camya tepi jalan kali hahahahaha

Kalau aku muatkan video lagu-lagu yang aku minat dalam ESC 2021 ni
Panjang sangat kang entri ni
Tapi aku just listkan je lah eh?
Korang boleh klik list dekat bawah kalau nak dengar


Anyway, congratulations to Italy for winning this year's Eurovision Song Contest
So next year we're going to the land of pizza and pasta 
Fuhh, agak berat ya tanggungjawab untuk kerajaan Itali
Harapnya adalah peruntukan untuk ESC 2022 
Can't wait!








Monday, May 24, 2021

Mahal

 


Bismillah

        Nikmat Tuhan wajib kita bersyukur
        Agar kita tidak kufur 
        Jangan salah gunakan nikmat Tuhan
        ALLAH boleh mengambilnya bila-bila masa

Selain harga barangan, makanan dan servis yang dikenakan
Syukur adalah sesuatu yang boleh dikatakan mahal harganya
Berapa ramai yang benar-benar bersyukur?
Yang bukan sekadar mengucapkan "Alhamdulillah"

        Ucapan "Alhamdulillah" tiada erti apa-apa
        Kalau sekadar ucapan di lisan
        Jika nikmat tidak dikorbankan untuk kebaikan
        Untuk Tuhan dan hamba-hamba-NYA

Susah, bukan?
Lagi-lagi baris ketiga tu
Jika nikmat tidak dikorbankan untuk kebaikan
Kebaikan yang macam mana tu?
Kebaikan yang memang semata-mata kerana ALLAH, untuk ALLAH
Yang dibuat bukan mengharapkan balasan 
Yang dilakukan dengan seikhlas hati walaupun tiada siapa memerhati
Yang dilaksanakan tanpa menunggu orang lain turut membantu

Pada akulah kan, "tolong doakan saya" pun boleh dikira mengharapkan balasan
Melainkan yang dibantu sememangnya mendoakan yang membantu tanpa paksaan
"Saya ikhlas nak tolong" pun diragui sebab ikhlas itu rahsia ALLAH

Tapi ada lagikah manusia yang boleh berbuat sesuatu tanpa mengharapkan balasan?
Hatta balasan dari Tuhan?
Susah, bukan?
Bahkan rasa terbeban pula bila difikirkan 

Bukan untuk mempersoalkan keikhlasan sesiapa pun yang berbuat baik
Tapi sekadar untuk menyedarkan diri sendiri 
Yang adakalanya dalam sibuk berkata-kata pun masih serba kekurangan
Kerana diri sendiri pun masih khilaf dalam membuat kebaikan
Entah diterima atau tidak, ALLAH saja yang tahu

Kadang aku sendiri pun rasa sebal bila mendengarkan ayat "dalam rezeki kau, ada rezeki aku"
Bukan aku menidakkan bahawasanya rezeki itu perlu dikongsi
Tapi ada sesetengah manusia suka menyalah gunakan ayat tersebut untuk kepentingan diri
Kalau begitu, dalam rezeki dia pun ada rezeki aku, bukan?
Bila aku memulangkan kembali ayat tersebut kepada orang sebegitu, hanya cemikan yang aku terima
Eh, pandai pula geram, ya?

Dalam al-Quran sendiri ada memberitahu 
Maka kita seharusnya bersyukur
Terus-terusan bersyukur untuk sekecil-kecil nikmat
Yang kelihatan mahupun tidak
Tapi seperti tajuk entri ini, syukur itu memang mahal
Kita hanya akan sedar bila dah tak ada
Oftentimes we took things for granted
And we don't know what we've got until it's gone

Marilah bersama-sama kita hitung nikmat yang telah diberi
Agar kita lebih bersyukur
        
        Kalau hendak dihitung
        Tidak mungkin dihitung
        Walaupun melalui komputer

Nikmat iman dan Islam
Nikmat udara sehinggalah kita sesak nafas dan dimasukkan ke ICU
Yang harganya boleh dirujuk pada gambar
Sedangkan Tuhan beri percuma seumur hidup


Nikmat sihat tubuh badan
Bila ada sesuatu masuk ke dalam mata, kita jadi serba tak kena
Bila hidung tersumbat, kita jadi lelah
Bila ulser muncul dalam mulut, kita hilang selera makan
Apalagi kalau patah riuk 
Terlalu terbeban rasanya

Kalau ditulis satu per satu nikmat yang Tuhan berikan
Terlalu banyaknya
Dan kalau dikira harganya setiap satu
Seisi alam pun tidak mampu membayarnya

Justeru bersyukurlah punya ALLAH yang Maha Baik
Maha Pemurah, Maha Kaya
Banyakkan beramal ibadah kerana-NYA
Dan aku pernah mendengar satu ceramah yang menyebut
        
Solat lima waktu itu bukanlah ibadah
Itu adalah suatu kewajipan bagi umat Islam
Ibadah itu bukan suatu kewajipan tetapi ia tetap dilakukan
Menurut kefahaman aku, apa yang disampaikan oleh penceramah tersebut benar belaka
Kalau kita menganggap solat fardhu lima waktu itu adalah suatu ibadah
Maka apakah seumur hidup kita hanya akan mengerjakan solat pada asasnya sahaja?

Yang wajib pun terasa berat, apalagi yang sunat
Apa amal ibadah lain selain solat lima waktu itu mendatangkan pahala buat kita?
Jika pekerjaan kita tidak diniatkan kerana ALLAH, maka sia-sialah kita membanting tulang mencari rezeki

Berniaga misalnya, hanya kerana ingin mendapat untung
Supaya kaya, dapat berkereta besar, rumah sebesar istana
Tapi jangan lupa bahawa setiap satu harta yang kita punya
Semuanya akan dihisab di akhirat kelak

Sebelum aku terlanjur mempersoalkan segalanya
Dan membuatkan pembaca merasa kurang senang
Aku memohon maaf diatas segala salah silap tutur perkataanku
Yang aku nukilkan disini kebanyakannya adalah untuk menyedarkan diri sendiri

Cuma aku sedar, segala yang aku lontarkan disini
Mungkin agak kasar bahasanya
Maaf sekali lagi
Pamit dulu ya

Saturday, May 22, 2021

Sysfel Lucky Draw Contest

 

Bismillah
Alhamdulillah dah sampai pun Sysfel C-Berries yang dipesan melalui Ibu Nayla 
18 Mei pesanan diterima dan 22 Mei bungkusan sampai ditanganku
Straight from HQ Sysfel in Kedah to Miri in just four days!

Sebenarnya lama dah aku usha C-Berries ni
Dari sebelum bertukar packaging lagi
Tapi maklumlah, hati ni sifatnya berbolak-balik
Maka niat untuk membeli tu ditangguhkan dulu
Selain nak tengok feedback daripada orang ramai
Menunggu bila waktunya ada sale pun iya jugak
Tapi masa Sysfel buat sale, masa tu lah ekonomi ke laut
Makanya hasrat untuk mencuba Sysfel C-Berries pun terus dipendam

Setelah sekian lama menyimpan perasaan terhadap Sysfel C-Berries
Baru kali ni berjaya melamarnya
Alhamdulillah, ada rezeki duit raya hari tu
Memandangkan masih ada sale RM100 untuk lima kotak
Aku pun malas dah nak fikir
Tengok testimoni pun alhamdulillah sangat positif
Bila lagi nak mencuba kan?

Pesanan pun dibuat pada hari terakhir promo lima kotak RM100
Dan Ibu Nayla berpesan untuk menyertai pertandingan lucky draw Sysfel
Katanya banyak hadiah menarik menanti
Demi menyantuni permintaan Ibu Nayla 
Dengan lafaz 'بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ'
Terimalah selfie seorang WA dengan Sysfel C-Berriesnya
Ta-da!


Nak selfie banyak-banyak, seganlah
Tapi kalau ditakdirkan jadi duta C-Berries, silap-silap jurufoto pun pengsan nak ambikkan gambar
Hahahahaha tak salah berangan kan?
Semoga dengan ini dapatlah menang apa jua hadiah daripada Sysfel
Paling teringin nak cuba Sysfel Lipmatte 
Inshaa Allah nanti ada rezeki, nak cuba

Nanti habis sekotak Sysfel C-Berries, inshaa Allah akan update apa perkembangannya
Tak pun tiga atau empat kotak, aku kepilkan sekali gambar sebelum dan selepas
Baiklah, sampai masanya aku undur diri
Sebelum tu, kalau berminat dengan produk Sysfel dan JimmyScarves
Bolehlah klik nama Ibu Nayla untuk ke laman beliau
Ampun maaf zahir batin
Phir milenge chalte chalte




 

Wednesday, May 19, 2021

May

 


Bismillah
Assalamualaikum

Masih mood beraya?
Tak ada masalah!
Syawal kan sebulan

Hari ni ulang tahun kelahiran seseorang yang agak rapat
Kenal sejak 2011 dan masih kekal berkawan
Alhamdulillah, I'm happy seeing her happy
Achieving everything she wanted in her life
And more to come, inshaa ALLAH!

Tak lama lagi ulang tahun kelahiran anak buah yang jauh di Johor
Hmmm, kalau bukan sebab Covid, memang beraya dengan mereka dah
Tapi tak apa
Sesekali kita perlu biarkan rindu menggunung
Barulah kita lebih menghargai setiap pertemuan
Lebih menghayati rasa kasih sayang bila berjumpa
Kurang membenci bila bersua muka
Ishh, mula lah nak berpuitis bagai 

Made a surprise plan with the other friend 
And yeah, it was a successful surprise!
She didn't even know it was us
That's the point of surprise, right?

Although the executor doesn't really meet my demands
I must thank them for accepting my last minute request 
Next time, must plan a month before!
Another friend's birthday is in November
Still got few months to plan and survey things 
She even requested kek batik for her birthday

Apahal aku tiba-tiba speak English eh?
Susah jugak nak kekalkan penggunaan bahasa Melayu hmmm
Baiklah, itu sahaja bebelan aku untuk hari ni
Tunggulah bila aku rajin nak menaip apa yang berlegar diminda 

Sekian, ampun maaf zahir batin
Phir milenge chalte chalte

Wednesday, May 12, 2021

Esok

 

Bismillah
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan terakhir 1442H
Alhamdulillah direzekikan untuk berpuasa penuh tahun ini
ehehe saja jak nak madah 

Inshaa Allah esok merupakan 1 Syawal 
Dan esok juga merupakan hari pertama PKP 3.0
Manakala untuk Wilayah Sarawak, esok PKPB akan dijalankan

Malas rasanya untuk membahaskan isu PKP mahupun PKPB 
Melihatkan komen-komen dan rasa hati rakyat yang hanya mampu melepaskan amarah di media sosial
Somehow buat aku rasa bersyukur
Sebab setakat ni, marah macam mana pun rakyat pada tampuk pemerintahan
Belum ada lagi yang membuat rusuhan atau sampai tahap coup d'etat
Buat perhimpunan #BukaPuasaBukaParlimen pun kena panggil untuk siasatan
Hmmmm... 

Baiklah, kita cerita benda lainlah
Tahun ni, sama macam tahun lepas
Tiada baju raya tapi alhamdulillah sekurang-kurangnya ada tudung raya
Nanti matchingkan dengan apa baju yang ada dalam almari
Kalau rajinlahhh

Gambar diatas merupakan gambar first and last kami enam dara bergambar sedemikian
It was way back then in 2015 
It was Syawal 1436H which means it has been six years!
Pantasnya masa berlalu

And who would've thought raya tahun ni masih sama macam tahun lepas?
Yang sendiri, masih beraya sendiri
Ada yang last year sendiri, awal tahun hari tu kahwin, sekarang beraya dengan keluarga kecilnya
Ada yang last year, parents masih ada tapi tahun ni beraya tanpa mereka
Hanya yang dah lalui semua tu akan faham

Dan biasanya manusia hanya akan lebih menghargai bila sudah kehilangan
Alhamdulillah kalau sepanjang hidup dengan keluarga, hidup dengan aman damai tanpa sengketa
Ada yang dalam gambar kelihatan merekalah keluarga paling bahagia 
Hakikatnya kehidupan seharian mereka saling bercakaran
Tiada masalah, kerana sekurang-kurangnya mereka punya kenangan yang indah bersama dengan keluarga masing-masing
Ada juga yang dalam gambar kelihatan terpaksa mengukir senyum
Tapi kehidupan seharian mereka pun begitu, hanya bertegur sapa bila perlu

Bagaimanapun rupa kita dalam gambar, tak menggambarkan kita orangnya bagaimana
Pembunuh bersiri pun kelihatan kacak dalam gambar
My point is we never know if tomorrow is promised
So make the best of it and each of our time together 
Berapa ramai yang menyesal sebab kesedaran yang lambat?
Bak kata pepatah Melayu, "sudah terhantuk baru terngadah"

Makanya, andai kata esok kita masih direzekikan untuk hidup
Bermaafan-maafanlah dipagi Syawal yang mulia
Yang jauh kita kongsilah air mata dengan berpanggilan video
Siapa tahu kalau esok adalah yang terakhir kita bersama? 

Kalau hari lain rasa malu, ego sikit nak minta maaf atau bermaafan
Esok pagi Syawal, letak tepi semua perasaan tersebut
Untuk setahun yang tak bertegur sapa, tak boleh nak senyum bila tengok muka
Bermaafanlah
Tuhan itu Maha Pengampun, Maha Pemaaf, siapa kita untuk sombong dengan sesama kita?

Baiklah, sekian saja bebelan aku hari ni
Selamat Hari Raya Aidilfitri semuanya!
Maaf zahir batin, dunia akhirat