I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Wednesday, June 23, 2021

The Outpost

 

The Outpost (2020)

Bismillah
Alhamdulillah for another day 
Akhirnya movie yang aku simpan sejak tahun lepas baru dapat ditonton
Selain penggemar filem yang bergenre perang dan aksi
Scott Eastwood dan Orlando Bloom adalah penyebab aku nak tonton movie ni
Seperti yang tertera pada gambar
This movie is based on true events

Dulu aku pernah tonton satu movie Turki yang lebih kurang sama macam ni
Tajuknya Nefes dan diterbitkan pada tahun 2009
Also based on true events

Nefes (2009)

Tapi hari ni aku nak bercerita tentang The Outpost
Walaupun movie ni agak lama, lebih kurang 2 jam
Tolong jangan fast forward ok?
*kalau korang sejenis yang tak tahan nak tahu ending, nak cepat habis lah kann

The Outpost berkisar tentang tentera Amerika di Afghanistan sekitar tahun 2006 hingga 2009
Kem PRT Kamdesh (nama lainnya Combat Outpost Keating) terletak di sebuah lembah di Pergunungan Hindu Kush
Kalau pernah tengok Hacksaw Ridge, haa situasi kem mereka lebih kurang
Memang kalau orang serang daripada gunung tu, fuhh easy target lah senang cakap
Kem ini didirikan untuk membanteras kumpulan Taliban
*aku tak faham kenapa US perlu act like they are peace keeper when they invade someone's country
**I felt sorry for the armies who have fought their life for the unknown war 

Watak utama dalam cerita ini adalah Staff Sergeant Clint Romesha atau Ro yang dibawa oleh Scott Eastwood
Diikuti oleh Specialist Ty Carter atau Carter yang dibawa oleh Caleb Landry Jones
Selebihnya adalah watak sampingan
Sad but true, termasuklah Orlando Bloom sebagai Captain Keating
Hanya ada seorang saja watak perempuan dalam ni
Itu pun babak terakhir baru muncul
Tapi tak penting pun
Dan aku sangat suka army movie yang tak ada isu cinta
100% berkisarkan kehidupan yang mereka alami

Lepas seorang demi seorang CO (commanding officer) dekat PRT Kamdesh ni bertukar
Aku paling annoyed lah dengan Captain Broward 
Ergh, dia boleh kencing dalam botol lepas tu suruh Carter buang 

Tengklah tu (Itu Carter yang marah ok)

Pada aku Cpt Broward ni terlalu ikut protokol
Sampai SSg Ro pun tak tahan 
Nasib ada Lt Andrew Bundermann boleh back up 
Kalau tidak, kesianlah dorang
Nasib pegawai sebelumnya ok, baik je
Kalau macam Cpt Broward ni, he'll make your life a living hell
Sama macam Major Payne lah
*boleh tengok untuk gelak-gelak

Major Payne (1995)

Berbalik kepada The Outpost 
Bagi aku, cerita ni best sebab ada sedihnya, ada kelakarnya, ada nilainya tersendiri
Lagi-lagi bila mereka call family, ada yang mati tapi perjuangan perlu diteruskan
Ada sorang tu sampai nak bunuh diri sebab trauma
Terpaksa dihantar balik sebab orang macam tu dah tak fit dah kiranya
Siapa tak trauma beb
Orang depan kau kena bom dan serpihan otak dia masuk mulut kau
Pergh! Terbayang-bayang bhai

Ada banyak juga part yang kelakar
Tapi malaslah nak spoil
Korang tengok sendiri ok?
Mula-mula memang akan keliru sikit sebab tak kenal sangat siapa, yang mana
Biasalah tu
Lama-lama tu nanti dapatlah bezakan
Selamat menonton!

p.s: aku tak pastilah Netflix ada ke tidak movie ni
tapi kalau takde, boleh tengok Sand Castle 
ada Nicholas Hoult, Henry Cavill
Enjoy!


Tuesday, June 8, 2021

Jun



Bismillah

Separuh daripada tahun 2021 sudah berlalu
Tapi kita sepertinya masih stuck di tahun 2020
Tak tahulah kalian tapi kalau tahun lepas tu pada aku adalah 2019
Sebab 2020 berlalu macam angin je
Tak nampak apa-apa
Macam ada, tapi macam bukan

Terima kasih kepada sesiapa yang rajin menyinggah ke sini
Rajin pula meninggalkan komen
Maaf kalau aku tak reply atau lambat reply
Kadang nak reply lepas tu crash
Dah refresh, ulang taip balik reply komen kalian
Bila tekan 'publish', crash lagi
Hmmm.. maaf ya.

Lagi dua hari, berlalulah Syawal 1442H
Minggu lepas Mrs Ayahumi beriya buat kelupis
Kebiasaannya ketupat dan lemang adalah hidangan yang sinonim dengan hari raya
Tapi kalau di Borneo, kelupis adalah salah satu kewajipan

pinjam gambar Google

Apa beza kelupis dengan ketupat dan lemang?
Setahu aku, kelupis ni sama macam lemang, keduanya menggunakan pulut dan santan
Yang membezakan mereka adalah daun yang digunakan
Ada yang panggil daun palas atau daun nyirik
Aku pun tak sure sebab hari tu tolong bungkus je
Daunnya besar, puas hati masa makan tak payah pakai pinggan
Kalau berminat nak mencuba membuat kelupis
Bolehlah klik blog Tyaa Mohd untuk panduan resipi yang lengkap dengan gambar
Siapa yang ada migrain atau darah tinggi haruslah berpada-pada memakan kelupis
Sedap dimakan tapi tanggunglah sakitnya nanti

Tahun ni aku tak bersemangat sangat nak buat kek lapis
Ada juga terfikir untuk buat bisnes kek lapis
Hmmmm... kalau aku buat pun aku kena beli oven baru dulu
Oven yang sedia ada ni susah sikit nak kawal apinya
Maklumlah aku pun muat dalam tu

Baiklah, sekian sahaja coretan aku kali ini
Maaf ya kalau tak balas komen kalian
Atau pasif dalam bidang blogging ni
Aku memang blogging untuk suka-suka
Semangat belum sampai untuk buat betul-betul
Aku tabiklah dengan kalian yang mampu menjana pendapatan dengan blogging
Moga terus dimurahkan rezeki kita semua ya!
Aamiin!

Sekian, ampun maaf zahir batin
Phir milenge chalte chalte
Wassalam