I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Tuesday, April 27, 2021

Redha



Bismillah

Alhamdulillah, masuk hari ke lima belas dalam bulan Ramadhan
Separuh Ramadhan sudah kita lalui
Semoga kita semua memanfaatkan separuh akhir Ramadhan yang berbaki 

Somehow aku rasa Ramadhan kali ini banyak nikmat dikecapi yang tak terjangkau dek akal
Dapat spend time dengan family walaupun tak ramai, tapi ada
Itu semua rahmat dan nikmat
Di era pandemik melanda seluruh dunia 
Tak ramai yang dapat duduk serumah dengan keluarga

Berbalik kepada tajuk entri
Aku bukanlah yang arif untuk bercakap soal redha
Tapi sejak sekembalinya aku ke bumi Miri
Duduk makan bersama dengan keluarga, boleh bergelak ketawa bersama
Secara tak langsung, sedikit demi sedikit apa yang terjadi pada masa lalu
Aku dah boleh terima dan lepaskan

Mana mungkin sekelip mata boleh lupa
Tapi sekurang-kurangnya aku cuba lapangkan dada dan melepaskan segala rasa yang selama ini dipendam dan didiamkan
Rasa yang menghimpit jiwa, mengundang duka dan air mata
Perlahan-lahan aku buka mata, terima hakikat bahawa perkara itu banyak mengajarku erti hidup
Dan aku harus redha dan menerima dengan minda dan hati yang terbuka

Bagi aku, adakalanya rasa yang terpendam itu bukanlah sesuatu yang patut dipertahankan
Dikenang dan terus dikenang sehingga lupa mencipta memori indah bersama
Pepatah Melayu ada berpesan, "barang yang lepas jangan dikenang"
As for me, nak lupakan terus tu memang mustahil
Memang akan mengambil masa untuk terima dengan hati yang lapang
Apalagi untuk redha dan melupakan

Untuk apa ditoreh luka lama yang entah bila akan sembuh?
Benci macam mana pun dengan parut luka atau orang yang membuatkan kita terluka
Kita tak boleh expect orang yang sama setelah belasan tahun berlalu
Dan perkara itulah yang membuatkan aku untuk slowly let go
Supaya dengan beredarnya masa, inshaa Allah luka lama akan sembuh
Parut memang ada, tapi sekurang-kurangnya sakitnya tidak lagi terasa
Darahnya sudah berhenti mengalir

Biasa dengar "ikut hati, mati, ikut rasa, binasa"?
Makanya kita jangan bertuhankan peraasaan
Tiadalah salahnya punyai perasaaan marah, geram, benci, atau apa saja perasaan negatif yang lain
Asalkan kita tidak menyimpannya terlalu lama
Bila sudah terlalu lama disimpan, maka jadilah sakit yang sukar diungkap
Sakit yang mencipta sakit yang lainnya

Pada aku, untuk meredhai segala apa yang telah berlaku dalam hidup ini
Petuanya adalah "kita harus sedar hidup ini sebentar cuma" 
Makanya kenapa diisi dengan rasa sakit, rasa yang terus-terusan mencengkam jiwa?
Memaafkan itu memang mudah andai kita bukanlah yang disakiti
Tapi ungkapan "maaf" dan perbuatan memaafkan itu adakalanya mampu memadamkan segala rasa yang meraja di jiwa

Ada sesetengah orang, they can forgive but can't forget
But well, siapa kita untuk paksa orang, kan?
Kalau dah bermaafan tapi kejanggalan masih ada
Mungkin sebaiknya kita beri ruang dan masa supaya kisah itu berlalu ditelan zaman

Macam mana kita rasa disakiti, janganlah menyakiti
Berhenti menyalahkan orang atau diri sendiri untuk apa yang berlaku
It is what it is
Ajar diri untuk percaya bahawa Tuhan tak jadikan sesuatu itu sia-sia
Memang kita tak nampak sekarang
Tapi suatu masa nanti, kita akan sedar dan berterima kasih untuk segala luka dan rasa itu

Buat masa sekarang, aku belajar untuk redha kalau sememangnya aku ditakdirkan begini jalan hidupku
Rakan-rakan seusiaku masing-masing punya kerjaya, keluarga
Sedangkan aku, masih begini
Tapi siapa tahu kalau ada yang inginkan hidup yang sedang aku jalani sekarang?
Masih bujang, masih ditanggung, tak perlu bingung
Semua itu pasti ada hikmahnya
Kerana ALLAH itu sebaik-baik Perancang

Sekian saja coretan hati berkenaan redha menurut kaca mata aku 
Tak perlu dipersoalkan atau dipertikaikan
Terpulang kepada yang membaca untuk mentafsirkan apa jua yang dirasa bersama dengan entri ini
Sebelum mengundur diri, moho maaf zahir batin dunia akhirat ya?
Kerana kita takkan tahu sampai bila kita masih disini
Sekian saja ya
Phir milenge chalte chalte

Tuesday, April 13, 2021

Ramadhan 1442H

 Bismillah

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah
Diberi kesempatan untuk bersua dengan Ramadhan kali ini
Juga direzekikan menyambut Ramadhan bersama kedua orang tua
Makanya dimana lagi bakti harus ditabur kalau bukan kepada mereka
Tambahan pula masih belum mempunyai keluarga yang lain
Jangan salah faham ya?
Inilah dinamakan rezeki masing-masing


Bila tiba bulan Ramadhan, macam biasalah kan
Mesti tiba-tiba teringin nak makan macam-macam
Tiba-tiba semua benda nampak sedap dan menyelerakan
Hatta bunyi deburan ais pun kedengaran menggoda
Belum lagi bauan makanan yang menggoncang iman
Ditambah dengan bisikan paling berhantu
Ya Allah, sabar je lah kan

Makanya aku terfikir akan sesuatu
Patutkah aku berkongsi resipi makanan disini?
Tapi yang mudah je lah
Memandangkan aku bukanlah pakar sangat dalam bidang makanan
Selama ni pun memang sekadar membantu
Kalau aku buat sendiri, selalunya ke lautlah jawabnya
Kalau tak ke laut pun, aku suka tokok tambah ikut tekak aku
Tapi tengoklah nanti ya?
Inshaa Allah, semoga aku rajin nak kongsikan resipi

Dan seperti tahun lepas, inshaa Allah kami akan buka gerai depan rumah
Menu yang kami sajikan bukanlah makanan berat seperti nasi atau mi
Tapi lebih kepada kudapan, makanan minum petang
Macam donat, pau kacang, tart telur, dan yang sewaktu dengannya

Nak buat dan jual macam-macam waktu ni, kena fikir panjang
Semua orang nak jimat, semua orang tengah terdesak
Ya, semua sedia maklum
Jadi, sama-samalah kita bantu-membantu
Tak dapat hulurkan bantuan, kita doakan
Tak nak doakan, terpulang
Tapi mohon jaga perkataan
Janganlah kita cemari bulan mulia ini

Sebelum aku menutup kalam, saja nak kongsi waktu bersahur dan berbuka ditempat aku
Tepat pukul 5 pagi, dah Imsak
10 minit kemudian,  masuk waktu Subuh
Manakala waktu berbuka adalah 1832H atau 6.32 petang
Dekat tempat korang, macam mana?

Maaf kalau entri kali ni aku seakan terlalu formal
Janggal, bukan?
Cuma nak kekalkan penggunaan bahasa Melayu sepenuhnya dalam entri
Ada juga beberapa perkataan yang aku dah betulkan 
Sebab sebelumnya menggunakan perkataan daripada bahasa Inggeris

Baiklah, sampai masanya untuk aku mengundur diri
Sekian, terima kasih kerana sudi membaca hingga ke noktah terakhir
Semoga berjumpa lagi
Jaga iman, jaga diri, jaga kesihatan!
Selamat berpuasa semuanya. 

Sunday, April 11, 2021

Home

Bismillah

Alhamdulillah, safely arrived at Miri Airport at 1959H, yesterday
The estimated time to arrive should be 2030H
Tapi entahlah kenapa laju sangat juruterbang tu bawa
Few seconds after we landed, a passenger behind my seat said, "Terok lalu landing nya eh"
This means our aircraft landed with not-so-smooth-landing


And there's my little brother not so little anymore
Brought me and my sister to have something to eat and munch before picking up our parents at Emart Riam
Don't ask me why my parents always had a thing with Emart Riam whenever anyone goes to the airport
Because I know as much as you guys 

Being home made me realize things that I took for granted
Empuknya tilam entah berapa inci tebalnya itu
Pendingin hawa yang boleh dipasang saat hari terasa bahangnya
Dapur yang setakat ini tempat letaknya masih sama
And every single thing in this house
Seems familiar, sounds familiar, everything that makes a house, a home

Well, mungkin sebab itulah ada sesetengah orang yang dah lama jauh dari rumah dan keluarga
Akan merasa rindunya pada apa yang ada dirumah milik keluarga
You know, sometimes it's not just the house
Sometimes it's the people in the house that makes you feel home-y

Misalnya kita balik ke rumah nenek kita
Tapi nenek dah arwah
It doesn't give off the same vibe as she was alive, right?

                 Sumber: Pinterest

Tak lama lagi Ramadhan bakal menjelang tiba
Dengan itu, aku nak ucapkan "Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 1442H"
Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya

Marilah sama-sama kita berdoa agar wabak Covid-19 segara berlalu
Agar dipermudahkan segala urusan kita semuanya
Agar semua orang dapat mengubat rindu dengan orang yang tak dapat ditemui disebabkan wabak ini
Lagi sedih bila orang yang dirindu sudah tiada di dunia
Moga ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman
Aamiin

Sunday, April 4, 2021

Layan

 Bismillah

Lama jugak aku kehilangan idea untuk update blog ni
Maklumlah tak tahu dah nak kongsikan apa
Same old, same old, and everyday feels like Sunday

Before this, I've shared some French songs that I've listened to
Guess what?
This time around, I'm into Turkish songs
Entah macam manalah kan randomly boleh layan lagu Turki
But then, there's no right or wrong in that


These are my most listened Turkish songs at the moment
Mostly bergenre yang layan perasaan, boleh dikatakan jiwang
At first aku dengar walaupun tak faham, I was like ...
"Awwhh, sedihnya lagu ni."
And when I looked up for the lyrics, it is sad!

Baiklah (ceh, macam bagi speech pulak)
The first song is "Sen Beni Güzel Hatırla" by Hande Mehan
Which means "You Remember Me Well" (direct translate)
Perhaps it can also be translated as "You Are My Beautiful Memories"
This song was released in 2018, ah tak kisahlah
If you wanna listen to it, do click the video below
Bear in mind, the translations might not 100% correct
So faham-faham sendiri je lah 


My favorite part for this song of course lah chorus part
Dekat chorus tu lah part paling menusuk (bagi akulah kan)
Kalau dah jiwang tu, bahasa apa pun auto faham HAHAHAHA

The next song is a song that I think quite famous old song over there
Because originally this song was sang by Ayten Alpman (1929-2012)
Beliau terkenal tahun 70-an, so mungkin level Sharifah Aini gitulah kalau dekat Malaysia
Lagu ni asalnya kedengaran macam zaman arwah Sudirman pun ada juga
But this guy, Can Oflaz berjaya buat lagu versi beliau terngiang-ngiang kat telinga aku
Tajuknya adalah "Ben Varim"
Enjoy! 


This song punya sadness tak sesedih lagu "Sen Beni Güzel Hatırla"
Tapi part chorus tu laa yang buat aku mencari-cari lagu ni
Nasib jumpa, kalau tidak memang termimpi-mimpilah jawabnya

Next song with "Kusura Bakma" as it's title
Nyanyian Tuğkan, tahun 2020 
For me lah kan, lagu ni sesuai untuk orang yang masih belum move on
Sedih tapi dia tak dapat buat apa


"I'm sorry, I couldn't forget you" - itulah chorus dia
Lagu yang simple tapi membuai perasaan aku lah kann
Tak tahulah kalau korang layan ke tak lagu macam ni

Last but not least, lagu yang agak puitis bagi aku
Tapi lagu ni paling latest antara semua lagu
Baru keluar bulan Februari hari tu
"Uzaklara Savrulalım" nyanyian Perdenin Ardındakiler dan Mark Eliyahu 
Rasanya yang nyanyi tu Perdenin Ardındakiler
Sebab aku dengar suara perempuan the whole song


Muzik pembukaan dia pun dah sedih 
Tengok lirik, lagilah sedih
I don't know about you guys
But I'm into the lyrics and looking for extra feeling to feel the song through that lyrics

Lirik lagu Turki ni tak susah nak baca macam lagu Perancis hari tu
Well, tulisan both countries sama pelik
But at least Turki punya pronunciation tak complicated macam Perancis
Macam mana dieja, macam tu lah sebutan
Cuma berbeza sikit je dengan bahasa Melayu

Kalau bahasa Perancis tu, adehhh 
Croissant pun bukan kroi-san tapi kwa-sahn (betul ke eh?)
Ataupun paling senang, sebut je ko-song sukati ku mpun 
Hahaha tiber bukak kelas bahasa Perancis apsal ><

Entry ni memang nak berkisah tentang lagu yang aku layang lately
Walaupun hari tu aku try main Receiptify macam member aku dekat Twitter
Kalau korang pendengar Spotify macam aku
Bolehlah try tengok lagu apa yang selalu sangat korang dengar tu dalam bentuk resit

 So this is my receipt for all time listening songs


Penuh dengan Hafiz Hamidun punya zikir terapi
But that's because I'm playing that as lullabies for my nephew
Tak apa, hujung tahun kita tengok apa yang Spotify wrapped kan

Oh ya, kalau rajin jawab lah kuiz Whisperify aku 
Saja suka-suka nak test kenal ke tidak muzik sendiri ehehehe

Okey, itu saja untuk hari ni
Jumpa lagi masa lain
Phir milenge, chalte chalte
Wassalam