I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Dua Tahun Yang Lalu

Tuesday, August 3, 2021

Bismillah

Hari ni aku nak throwback kenangan dua tahun yang lepas
Sebuah majlis yang memang aku nantikan selepas diterima sebagai pegawai kadet
Of course Istiadat Pentauliahan Pegawai Kadet PALAPES UA 
But first, let's enjoy the video, okay?



Dalam video tu, kalau nampak baju hijau, itu adalah PALAPES Darat atau Askar Wataniah
Kalau baju biru, itu PALAPES Udara atau Airforce 
Baju putih adalah PALAPES Laut, yakni Navy 
Mostly memang akan nampak Airforce je sebab video ni Airforce yang buat
Tapi tak apa, kalau nak tengok yang lain, boleh cari dekat Youtube
Taip je "pentauliahan diraja kadet PALAPES ke-38"

Nak tengok keseluruhan majlis pun boleh
Dekat padang kawad hampir 3 jam
Dalam dewan watikah pun hampir 3 jam
Majlis mula sekitar 8 pagi, tapi kami ready nak masuk padang dari jam 7.30 pagi
Majlis habis dekat jam 2 petang 
Pergh, memang tak rasa masa berjalan 

Sebelum kami masuk dewan watikah
Sempat kami abadikan gambar bersama Timbalan Naib Canselor UNIMAS
Universiti lain masa ni dah duduk dalam dewan
Kami mengambil kesempatan untuk bergambar masa ni sebab risau nanti lepas keluar dewan
Masing-masing macam anak ayam
Nak cari keluarga dulu ke nak bergambar dengan skuad dulu

Tapi sejujurnya, lepas keluar dewan watikah 
Tempat ni memang penuh sesak dengan lautan manusia
Mashaa Allah, bayangkan macam mana dekat Padang Mahsyar nanti
*insaf jap


Tahun ni, tahun kedua bergelar Pegawai Muda
Agak terkilan sebab batch selepas kami tak merasa pengalaman ditauliahkan
Malah ada juga yang belum selesai latihan-latihan yang sepatutnya dijalankan 
Sedih sebab siapa sangka perkara sebegini akan berlaku
Dan aku tak nafikan bahawa 2019 adalah antara tahun yang paling banyak kenangan sepanjang hidup aku
Suka, duka, blood, sweat, tears, everything packed in one year


Gambar atas sekali masa tu majlis makan malam sempena penutupan Latihan Berterusan
Masa tu dah senior dah, memang have fun gila sebab tahun terakhir bergelar pegawai kadet

Gambar tengah pun masa senior
Family Day masa Latihan Berterusan
Ya Allah, kalau tengok video-video masa sukaneka masa Family Day ni
Aduuhh, boleh hilang rahang sebab gelak je

Gambar bawah sekali lepas tauliah, sebelum konvo 
Kumpul ramai-ramai nak sambut birthday skuad
Masa ni kami tak full strength (tak cukup korum) pun panjang gilaaa meja kami
Baru dalam 27 orang rasanya
Cuba bayangkan kalau 39 orang
Mesti orang suruh book the whole restaurant hshshshs
Malangnya, inilah yang terakhir kami keluar makan sama-sama macam ni
*sobs*


Yang ni pulak gambar feeling PALAPES sangat
Atas sekali masa Latihan Tempatan terakhir sebelum Annual Camp senior
Belajar buat pondok, buat stretcher dari baju no4, buat itu inilah senang citer
Untuk survival masa Annual Camp 2019

Gambar tengah, seperti yang aku pernah post sebelum ni
Gambar masa tauliah, tapi masa ni tak official lagi jadi Pegawai Muda
Masih latihan lagi, mungkin hari-hari terakhir bergelar pegawai kadet 
Masa ni je sempat ambik gambar ramai-ramai pakai no1 dress
Lepas majlis penyampaian watikah, semua sibuk dengan keluarga
So, memang tak sempat langsung

Gambar bawah sekali, recycle macam gambar tengah kat gambar sebelum ni
Baju ni memang semangat dia lain macam
Ahh, entahlah, mungkin aku saja berperasaan sedemikian
Baju apa pun takde hal, janji semua orang pakai
Mata pun tak sakit tengok warna-warni sangat
Tapi kadang ada jugak kisah sedih bila baju kena rembat
Kesian jugaklah bila baju disidai kat ampaian, ghaib begitu saja

Baiklah, cukup setakat ini rasanya aku mengenang kembali kejadian dua tahun yang lalu
Yang berlaku pada hari ini
Sesungguhnya aku rindu setiap saat dan setiap orang yang bersama dengan mereka, pelbagai kenangan tercipta
Lain hari, aku cerita lagi

phir milenge chalte chalte
wassalam

Comments