I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Esok

Wednesday, May 12, 2021

 

Bismillah
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan terakhir 1442H
Alhamdulillah direzekikan untuk berpuasa penuh tahun ini
ehehe saja jak nak madah 

Inshaa Allah esok merupakan 1 Syawal 
Dan esok juga merupakan hari pertama PKP 3.0
Manakala untuk Wilayah Sarawak, esok PKPB akan dijalankan

Malas rasanya untuk membahaskan isu PKP mahupun PKPB 
Melihatkan komen-komen dan rasa hati rakyat yang hanya mampu melepaskan amarah di media sosial
Somehow buat aku rasa bersyukur
Sebab setakat ni, marah macam mana pun rakyat pada tampuk pemerintahan
Belum ada lagi yang membuat rusuhan atau sampai tahap coup d'etat
Buat perhimpunan #BukaPuasaBukaParlimen pun kena panggil untuk siasatan
Hmmmm... 

Baiklah, kita cerita benda lainlah
Tahun ni, sama macam tahun lepas
Tiada baju raya tapi alhamdulillah sekurang-kurangnya ada tudung raya
Nanti matchingkan dengan apa baju yang ada dalam almari
Kalau rajinlahhh

Gambar diatas merupakan gambar first and last kami enam dara bergambar sedemikian
It was way back then in 2015 
It was Syawal 1436H which means it has been six years!
Pantasnya masa berlalu

And who would've thought raya tahun ni masih sama macam tahun lepas?
Yang sendiri, masih beraya sendiri
Ada yang last year sendiri, awal tahun hari tu kahwin, sekarang beraya dengan keluarga kecilnya
Ada yang last year, parents masih ada tapi tahun ni beraya tanpa mereka
Hanya yang dah lalui semua tu akan faham

Dan biasanya manusia hanya akan lebih menghargai bila sudah kehilangan
Alhamdulillah kalau sepanjang hidup dengan keluarga, hidup dengan aman damai tanpa sengketa
Ada yang dalam gambar kelihatan merekalah keluarga paling bahagia 
Hakikatnya kehidupan seharian mereka saling bercakaran
Tiada masalah, kerana sekurang-kurangnya mereka punya kenangan yang indah bersama dengan keluarga masing-masing
Ada juga yang dalam gambar kelihatan terpaksa mengukir senyum
Tapi kehidupan seharian mereka pun begitu, hanya bertegur sapa bila perlu

Bagaimanapun rupa kita dalam gambar, tak menggambarkan kita orangnya bagaimana
Pembunuh bersiri pun kelihatan kacak dalam gambar
My point is we never know if tomorrow is promised
So make the best of it and each of our time together 
Berapa ramai yang menyesal sebab kesedaran yang lambat?
Bak kata pepatah Melayu, "sudah terhantuk baru terngadah"

Makanya, andai kata esok kita masih direzekikan untuk hidup
Bermaafan-maafanlah dipagi Syawal yang mulia
Yang jauh kita kongsilah air mata dengan berpanggilan video
Siapa tahu kalau esok adalah yang terakhir kita bersama? 

Kalau hari lain rasa malu, ego sikit nak minta maaf atau bermaafan
Esok pagi Syawal, letak tepi semua perasaan tersebut
Untuk setahun yang tak bertegur sapa, tak boleh nak senyum bila tengok muka
Bermaafanlah
Tuhan itu Maha Pengampun, Maha Pemaaf, siapa kita untuk sombong dengan sesama kita?

Baiklah, sekian saja bebelan aku hari ni
Selamat Hari Raya Aidilfitri semuanya!
Maaf zahir batin, dunia akhirat


Comments