I'm Wa!

Welcome to my world of thoughts. Most of the time, actually I'm just talking to myself. Oh ya, I love foods so much and I hope I can share some useful recipes in here besides my thoughts. Thank you for visiting!

Jun

Tuesday, June 8, 2021



Bismillah

Separuh daripada tahun 2021 sudah berlalu
Tapi kita sepertinya masih stuck di tahun 2020
Tak tahulah kalian tapi kalau tahun lepas tu pada aku adalah 2019
Sebab 2020 berlalu macam angin je
Tak nampak apa-apa
Macam ada, tapi macam bukan

Terima kasih kepada sesiapa yang rajin menyinggah ke sini
Rajin pula meninggalkan komen
Maaf kalau aku tak reply atau lambat reply
Kadang nak reply lepas tu crash
Dah refresh, ulang taip balik reply komen kalian
Bila tekan 'publish', crash lagi
Hmmm.. maaf ya.

Lagi dua hari, berlalulah Syawal 1442H
Minggu lepas Mrs Ayahumi beriya buat kelupis
Kebiasaannya ketupat dan lemang adalah hidangan yang sinonim dengan hari raya
Tapi kalau di Borneo, kelupis adalah salah satu kewajipan

pinjam gambar Google

Apa beza kelupis dengan ketupat dan lemang?
Setahu aku, kelupis ni sama macam lemang, keduanya menggunakan pulut dan santan
Yang membezakan mereka adalah daun yang digunakan
Ada yang panggil daun palas atau daun nyirik
Aku pun tak sure sebab hari tu tolong bungkus je
Daunnya besar, puas hati masa makan tak payah pakai pinggan
Kalau berminat nak mencuba membuat kelupis
Bolehlah klik blog Tyaa Mohd untuk panduan resipi yang lengkap dengan gambar
Siapa yang ada migrain atau darah tinggi haruslah berpada-pada memakan kelupis
Sedap dimakan tapi tanggunglah sakitnya nanti

Tahun ni aku tak bersemangat sangat nak buat kek lapis
Ada juga terfikir untuk buat bisnes kek lapis
Hmmmm... kalau aku buat pun aku kena beli oven baru dulu
Oven yang sedia ada ni susah sikit nak kawal apinya
Maklumlah aku pun muat dalam tu

Baiklah, sekian sahaja coretan aku kali ini
Maaf ya kalau tak balas komen kalian
Atau pasif dalam bidang blogging ni
Aku memang blogging untuk suka-suka
Semangat belum sampai untuk buat betul-betul
Aku tabiklah dengan kalian yang mampu menjana pendapatan dengan blogging
Moga terus dimurahkan rezeki kita semua ya!
Aamiin!

Sekian, ampun maaf zahir batin
Phir milenge chalte chalte
Wassalam

Comments